Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Iesjah portret van een bijbelse vrouw

Kaai, A.

Prijs: € 20,-
Voorraad#stock_type# onbekend
(Geen beoordelingen)
Delen:
Productspecificaties
EAN : 9789023993148
Auteur(s) : Kaai, A.
Taal : Nederlands
Onderwerp : Beeldende kunst
Uitgever : 7000164
Verschenen : Maart 2009
Uitvoering : Gebonden
Conditie : Nieuw
Pagina's : 72
Beschrijving

Het boek dat u in handen hebt omvat 30 portretten van vrouwen die in de Bijbel een bijzondere rol hebben gespeeld. Deze portretten vormen een unieke serie in het werk van Anneke Kaai, aangezien haar eerdere werken veelal abstracte bijbelse thema's verbeelden. Haar werken die zij na haar studietijd heeft vervaardigd, zou zij later omschrijven als 'symbolisch abstract'. Anneke heeft zes series in deze stijl geschilderd, maar de serie Openbaring en de nieuwe serie, te zien in dit boek 'Iesjah, portret van een bijbelse vrouw', maken hierop een uitzondering.

Na haar opleiding aan de klassieke Gooise Academie voor beeldende kunsten en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam is zij niet veel meer met het portret bezig geweest.
Anneke's eigen woorden luiden dan ook: 'Deze serie is qua beeld en techniek een zoektocht geworden door de wereld van het portret'. In sommige portretten is de invloed van de klassieke academie zichtbaar. Het gezicht is meer op een realistische wijze geschilderd maar heeft een moderne uitstraling. Verder laat de gehele serie een scala van diverse benaderingen en technieken zien. De verf die zij gebruikt is acryl, soms in combinatie met andere materialen. De portretten zijn op plexiglas geschilderd. Anneke zoekt in deze serie een aansluiting bij haar abstracte expressionistische werk, vandaar de toegevoegde abstracties bij vier portretten, zoals u bijvoorbeeld kunt waarnemen bij Lea. Het portret kan ook als een zelfstandig schilderij functioneren. In de laatste portretten zien we dat bepaalde vondsten in het portret zelf, de aansluiting bij haar andere werk realiseren. Een goed voorbeeld is het portret van Hanna.

Nog een opvallend element in deze serie: verschillende portretten lijken in eerste instantie één gelaatsuitdrukking te hebben, maar ze bestaan uit twee expressies, b.v. Delila. De ene kant laat een geveinsde, verdrietige blik zien, de andere kant toont een sluwe, gemene uitdrukking.

De uitdagende zoektocht van de schilderes heeft geleid tot een zeer afwisselende en expressieve portretserie. Elk portret laat weer een totaal andere emotie zien uit het leven van een 'inspirerende vrouw' uit de Bijbel. Hopelijk voeren de werken van Anneke u mee naar de innerlijke wereld van de desbetreffende 'Iesjah' (vrouw).

Velden met een * zijn verplicht