Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

In de marge van de beschaving / druk 1

geschiedenis van Nederland, 0-1100

Mostert

Prijs: € 29,99
Voorraad#stock_type# onbekend
(Geen beoordelingen)
Delen:
Productspecificaties
EAN : 9789035127746
Auteur(s) : Mostert
Taal : Nederlands
Onderwerp : Vaderlandse geschiedenis
Reeks : Algemene geschiedenis van Nederland (2)
Uitgever : Bert Bakker
Verschenen : September 2009
Druk : 1
Uitvoering : Hardcover
Conditie : Nieuw
Pagina's : 264
Afmetingen : 238 x 159 x 23 mm
Gewicht : 589 gram
Beschrijving

In het lange eerste millennium van onze jaartelling was 'Nederland' steeds een grensgebied tussen de belangrijkste machtssferen in het westen van Europa en hun buren. De inwoners van de delta van Rijn, Maas en Schelde ondervonden overigens weinig last van deze positie in de marge van de beschaving. Ze deelden graag in de cultuur van bijvoorbeeld de mediterrane beschaving.

In de marge van de beschaving vertelt het verhaal van dit eerste millennium van onze jaartelling in die gebieden die later 'Nederland' zouden vormen. Er was nog geen politieke eenheid. Er was ook geen 'volk' dat zich als Nederlands beschouwde. Men identificeerde zich met de eigen verwanten, met de streek, met de eigen religie.
Hoe leefden de mensen in deze marge van de beschaving? Hoe voorzagen ze in hun levensonderhoud? Hoe werd de macht uitgeoefend? Wat geloofden ze? Wat dachten ze? Wat wist men van de wereld elders? En wat waren de verschillen tussen de bewoners van de delta in de Romeinse tijd, de Frankische en Karolingische tijd, en in de tijden na het jaar 1000, toen de samenleving hier voor het eerst schuchtere, maar duidelijke stedelijke trekken begon te vertonen naast de nog eeuwenlang overwegend agrarische trekken? In de marge van de beschaving maakt de nieuwste inzichten op dit gebied toegankelijk voor een publiek van niet-specialisten.

Marco Mostert is werkzaam aan de Universiteit Utrecht.

Velden met een * zijn verplicht