Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Radicale verlossing

Graaf, Beatrice de

Prijs: € 29,99
Voorraad#stock_type# onbekend
Ook verkrijgbaar als:
(Geen beoordelingen)
Delen:
Productspecificaties
EAN : 9789044646573
Auteur(s) : Graaf, Beatrice de
Taal : Nederlands
Onderwerp : Mens en maatschappij
Uitgever : Prometheus
Jaar van uitgave : 2020
Verschenen : April 2021
Druk : 1
Uitvoering : Hardcover
Conditie : Nieuw
Pagina's : 304
Afmetingen : 219 x 146 x 39 mm
Gewicht : 647 gram
Beschrijving

Wat geloven veroordeelde terroristen eigenlijk echt wanneer ze aangeven hun daad in naam van een hogere instantie te plegen?
Beatrice de Graaf is als eerste hierover in de gevangenissen met de huidige generatie terrorismegedetineerden in gesprek gegaan. Ze heeft geluisterd naar hun verhalen over frustratie met het eigen leven, woede om aangedaan onrecht en het besluit zich te mengen in de strijd. Uit die verhalen blijkt hoe cruciaal de actuele, geleefde en geloofde praktijk van radicale verlossing is voor het begrijpen van hun daden. Op basis van interviews met terrorismegedetineerden uit Nederland, Syrië, Pakistan en Indonesië - jihadisten en enkele rechts-extremisten - reconstrueert ze hun verhalen van overgave, strijd, opoffering en gehoopte beloning, en ontwerpt ze een manier om de samenhang van geloofsbeleving en terroristische activiteiten beter te begrijpen.
Wanneer en hoe inspireren religieuze en ideologische overtuigingen jongeren nu tot een heilige strijd? En wat gebeurt er wanneer die verlangde verlossing uitblijft?

Daarmee is dit boek een geschiedenis van de meest recente periode van terroristisch geweld, maar biedt het ook een nieuw en verrassend inzicht in de even bijzondere als schokkende levensverhalen van terrorismeveroordeelden.

Beatrice de Graaf (1976) is historicus en faculteitshoogleraar Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt de geschiedenis van terrorisme, oorlog en geweld - en is vooral geïnteresseerd in de strijd daartegen. Ze is fellow in het ISIS Files Project/Program on Extremism van de George Washington University, treedt regelmatig op als terrorisme-expert en publiceerde eerder onder meer Gevaarlijke vrouwen, Theater van de angst, Terrorists on Trial en Tegen de terreur. In 2018 werd haar werk bekroond met de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, de Stevinpremie.

Over Tegen de terreur: 'Op basis van vergeten archieven (...) heeft zij een uitgebreid, goed gedocumenteerd en invoelend boek geschreven over de geschiedenis van een wereld die bezeten was door de angst voor terreur en revolutie. 'TIJDSCHRIFT VOOR GESCHIEDENIS

'Een interessant en waardevol boek. 'NRC HANDELSBLAD

'Het heden begrijpen door de geschiedenis te kennen. 'TROUW

'Een rijk en genuanceerd boek. 'ATHENAUM BOEKHANDEL

Velden met een * zijn verplicht