De auteur pleit voor het nemen van verantwoordelijkheid, ieder in zijn eigen omgeving. 'Leven is: geroepen worden tot verantwoordelijkheid.'
In 'Een gebroken wereld heel maken' onderzoekt de invloedrijke Britse rabbijn Sacks de betekenis van verantwoordelijkheid in het leven van mensen. Het boek biedt een ethiek van verantwoordelijkheid die geworteld is in de joodse Bijbel, traditie en theologie, in dialoog met filosofen en ethici uit andere culturen. Sacks plaatst zich midden in het leven. Levensverhalen van bijzondere 'gewone' mensen illustreren zijn betoog. Het oproepen tot verantwoordelijkheid is de kerntaak van de godsdienst, stelt hij in de hem kenmerkende openhartige en toegankelijke stijl.
Volgens Sacks is het in het huidige religieuze en politieke klimaat van groot belang dat wij in geloof onze vrijheid gebruiken om verantwoordelijkheid te aanvaarden voor onze medemensen en de samenleving als geheel. 'Een gebroken wereld heel maken' is een bemoedigend en hoopgevend boek.
Jonathan Sacks was tot 2013 opperrabbijn van Groot-Brittannië en is lid van het Britse Hogerhuis. Dit jaar ontving hij de prestigieuze Templetonprijs voor zijn levensbeschouwelijke bijdrage aan het maatschappelijke debat en zijn rol in de interreligieuze dialoog. De prijs is eerder toegekend aan de Dalai Lama, Moeder Teresa en Tomás Halík.