Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Statenvertaling a.d. 2019

Behouden naar de letter of de geest?

Rouwendal, Pieter

Prijs: € 19,50
Voorraad#stock_type# onbekend
(Geen beoordelingen)
Delen:
Productspecificaties
EAN : 9789492433473
Artiest(en) : Rouwendal, Pieter
Taal : Nederlands
Onderwerp : Bijbelwetenschappen
Uitgever : Brevier uitgeverij
Verschenen : Februari 2019
Druk : 1
Uitvoering : Boek
Conditie : Nieuw
Pagina's : 176
Beschrijving

Binnen een groot deel van de gereformeerde gezindte wordt uitsluitend de Statenvertaling gebruikt. Breed leeft de gedachte dat de gebruikte editie rechtstreeks teruggaat op de gezaghebbende Ravesteijn-editie uit 1657. In Statenvertalig A.D. 2019 wordt aangetoond dat de GBS-editie níet teruggaat op de Ravesteijn-editie van 1657, maar op een inconsequente revisie uit 1888.

Het consequent doorvoeren van zulke wijzigingen in woordkeus en grammatica verbetert de leesbaarheid al sterk, zonder dat de inhoud aangetast wordt. Rouwendal beargumenteert dat een revisie naar hedendaags Nederlands juist in de geest van de statenvertalers en hun opdracht is. Hij bespreekt en weerlegt de bezwaren die daartegen worden aangevoerd en toont aan dat een revisie noodzakelijk is om de zuiverheid van de statenvertaling te behouden. Omdat de betekenis van woorden verschuift, heeft het handhaven van deze woorden tot gevolg dat de betekenis van de vertaling verandert.

Aan de hand van de Statenvertaling van het boek Genesis wordt bewezen dat een revisie niet alleen noodzakelijk, maar ook mogelijk is.

Velden met een * zijn verplicht