Nieuwe artikelen
Een intieme en epische roman over trauma en herstel
Er was eens een prachtig dorp dat miljoenen verhalen van liefde, verlies, vrede en oorlog kende, en dat werd opgeslokt door een vuur dat tot aan de hemel laaide. Het vuur liep helemaal door tot aan de zee, waar het zijn spiegelbeeld ontmoette.
In Het boek van vuur van Christy Lefteri worstelt een gezin met trauma's en schuldgevoelens nadat een brand hun dorp op een Grieks eiland heeft weggevaagd. Met haar warme, beeldende stijl belicht Lefteri de vernietigende kracht van menselijke dwaasheid, maar uiteindelijk ook ons talent voor verlossing en vernieuwing.
'Handelaar in leugens' van Steven James is een thriller vol actie over de strijd voor gerechtigheid.
Travis Brock werkt bij het Amerikaanse ministerie van Defensie en heeft een onfeilbaar fotografisch geheugen. Hij kampt echter met een tragisch verlies: zijn vrouw is omgekomen bij een onverklaarbare brand. Als hij een stap dichter bij het oplossen van de brand komt, zet hij alles op alles om de waarheid te achterhalen. Zelfs als hij daarbij het risico loopt zichzelf te verliezen.
Met een dreigende terreuraanslag en huurmoordenaars die hem op de hielen zitten, raakt hij al snel verwikkeld in een gevaarlijk kat-en-muisspel. Hij zal hulp moeten inschakelen van de mensen die hij het meest vertrouwt. Zal het recht zegevieren?
'Onder de magnolia' van T. I. Lowe speelt zich af in South Carolina in 1980.
Austin Foster is nog maar een tiener als haar moeder sterft in het kraambed. Terwijl haar vader zich verliest in zijn verdriet, komt de zorg voor haar broertjes en zusjes volledig op Austins schouders terecht. In de jaren die volgen vindt ze steun en vriendschap bij de inwoners van het dorpje Magnolia. Ondertussen doet ze er alles aan om haar vaders extreme stemmingswisselingen voor de buitenwereld verborgen te houden.
Net wanneer Austins toekomst voorspoedig lijkt en ze Vance Cumberland, de zoon van een rijke familie, ontmoet, maakt haar vader een keuze waardoor alle familiegeheimen in één klap op straat komen te liggen. Ze zal moeten omgaan met de consequenties van haar vaders keuze en haar liefde voor een jongen zoals Vance.
Vlak voor de Kerst krijgt rechercheur Verschoor een bijzondere zaak voor de kiezen. Een psycholoog is hevig verminkt aangetroffen in zijn praktijk. In de spreekkamer is een Jezuskruis vormgegeven met belastend materiaal tegen de psycholoog. De verminkingen hebben een link met de misdaden die hij heeft gepleegd in
het verleden. Het kruis blijkt een handtekening te zijn van een sadist die op zijn manier de wereld wil zuiveren van het kwaad.
Via een oude bekende krijgt Verschoor te horen dat de dader zich The Housekeeper noemt. Als Lois zich aansluit bij het team van inspecteur Lauman voelt Verschoor zich verantwoordelijk voor haar veiligheid. Doordat de zaak een link heeft met de dood van rechercheur Van Zessen ligt de discussie op tafel of hij ook mag deelnemen aan het team. Intussen blijft The Housekeeper slachtoffers maken. Wie is deze man, wat heeft hem tot deze daden gebracht en wat is nu precies gerechtigheid?
De afgelopen decennia zijn we in Nederland in buitengewoon rap tempo geseculariseerd. Binnen twee generaties namen wij afscheid van kerken en zuilen die als onderdrukkend en patroniserend ervaren werden. Ook van grote politieke ideologieën namen wij afscheid. Dat heeft een ongekende vrijheid opgeleverd om te worden wie je wilt zijn.
De keerzijde van de bevrijding van religies en ideologieën is een leegte die op het persoonlijke en maatschappelijke vlak gevoeld wordt. Er is geen verhaal meer dat ons met elkaar verbindt en dat zin en samenhang biedt, want iedereen heeft zijn of haar eigen waarheid. We voelen ons hoogstens nog verbonden binnen onze eigen 'bubbel'. We stemmen op partijen die onze eigen belangen verdedigen, we zijn solidair met mensen die op ons lijken.
In De leegte voorbij gaan psychiater Esther van Fenema en predikant Joost Röselaers op zoek naar een nieuw gedeeld verhaal. Met geëngageerde denkers van zeer diverse achtergronden spreken zij over de bouwstenen van een verhaal dat ons met elkaar verbindt. Wat wordt ons narratief voor de komende generaties? Weg uit de leegte, op zoek naar nieuwe vormen van zin en verbondenheid.
In gesprek met:
Dirk De Wachter
Stephan Sanders
Beatrice de Graaf
Merlijn Twaalfhoven
Paul Cliteur
Doortje Smithuijsen
Klaas van Egmond
Hans Schnitzler
Samira Rafaela
Klaus Schwab
Jaime de Bourbon de Parme
Renske Leijten
Afshin Ellian
Stefan Paas
Zihni Özdil
Danielle Braun
Jan Terlouw
Esther van Fenema is psychiater en auteur. Daarnaast is zij regelmatig te gast in de landelijke media als opiniemaker, waarbij ze het morele debat graag scherp voert. Eerder verscheen van haar Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn? en Het verlaten individu.
Joost Röselaers is predikant en auteur. Hij is columnist van Het Financieele Dagblad en VOLZIN. Tot 2021 was hij hoofdredacteur van Idee, het tijdschrift van de Mr. Hans van Mierlo Stichting.
Wie of wat is God? Wat is de Bijbel voor een boek? Waar komt de figuur van Jezus vandaan? En waarom zijn de verhalen van en over Jezus nog zo waardevol voor ons allen? In dit boek zoekt Bas Ragas deze vragen en nog veel meer voor je uit.
We leven in een tijd waarin kerken worden omgebouwd tot appartementencomplexen, Kerstmis een gezellig familiefeestje geworden is en Pasen voor velen synoniem is voor de paashaas en The Passion. Hebben we na dertig jaar ontkerkelijking het christelijke kind niet met het badwater weggegooid? Want we gaan wel met z'n allen op zingevingsweekenden, yogaretreats en mindfulnesscursussen op Ibiza. Zijn we misschien nog steeds op zoek naar een wonder, 'God' of 'iets'?
Ragas is in elk geval blijven zoeken. Gefascineerd door de Bijbelse verhalen vraagt hij zich af wat ze ons nu nog kunnen leren. Waarom zijn ze geschreven? Door wie? En wat is de samenhang tussen al die verschillende teksten? Met die vragen gaat Bas te rade bij zijn vriend, predikant-theoloog Ad van Nieuwpoort. In het voorjaar van 2018 vertrekken ze samen naar de abdij van Egmond. Aan een houten kloostertafel voeren ze de eerste open en eerlijke gesprekken die het fundament van Jezus, waarom? zullen vormen.
Bas Ragas (1971) is zanger, theaterproducent en bestsellerschrijver van onder meer Maar je krijgt er heel veel voor terug en Papa is heel even aan de telefoon.
Ad van Nieuwpoort (1966) is theoloog, predikant van de Haagse Duinzichtkerk en schrijver van onder meer Uit de tijd. Wat bezielt een liberale dorpsdominee en Leven! zonder oplossing. De parabel van Job als levensles.
Waarom de wereld een hel nodig heeft van theoloog en hoogleraar Arnold Huijgen is een essay over de relevantie van de hel voor de huidige maatschappij.
Lange tijd leek de hel wel afgeschaft. Ook gelovigen konden er niets meer mee. Maar de hel is terug, in waarschuwingen voor klimaatverandering, in boeken en films. Dat is ook nodig: zonder de gedachte van de hel lukt het niet om plaats te geven aan existentiële dreiging, ultiem kwaad en echte vergeving.
Dit essay put uit Bijbelse bronnen en christelijke tradities om het denken over de duistere afgrond te vernieuwen. Door het contrast met de hel als totale uitsluiting blijkt des te helderder wat liefde is. Zo markeert denken over de hel als duistere grens juist het goede leven.
Een politieke en militaire actiethriller van een bestsellerauteur over de avonturen van CIA-agent Marcus Ryker.
'De Libië tactiek' van Joel C. Rosenberg is het vijfde deel in de Marcus Rykerserie. De meest gezochte terrorist ter wereld is dood. Marcus Ryker heeft de opdracht zelf gegeven. Nu heeft hij de taak gekregen om de rest van het Kairos-terreurnetwerk op te rollen. Maar dan zet een verslag uit Libië alles op losse schroeven. De bom die het hoofdkwartier van de terroristische organisatie had moeten treffen, blijkt een fout van gigantische proporties. En Ryker is verantwoordelijk.
Als het Kairos-terreurnetwerk zich voorbereidt op een vergeldingsaanval, moet Ryker snel handelen. Maar hij kan deze bedreiging alleen stoppen als hij eerst zijn naam zuivert. Ondertussen laten bondgenoten hem in de steek. De tijd tikt, en de spanning stijgt.
'De Libië tactiek' van Joel C. Rosenberg is een geopolitieke actiethriller vol actie en intrige die je naar adem laat happen.
'Wonen in verwondering' is een fullcolour cadeauboek waarin kunstschilder Henk Helmantel en dichter André F. Troost opnieuw hun kunstwerken bijeenbrengen.
Dit prachtige vervolg op 'Licht dat leven doet' bevat veertig schilderijen, gecombineerd met evenveel bijpassende teksten. In het boek zijn ook schilderijen van Helmantel opgenomen die nog niet eerder in boekvorm verschenen. Van de gedichten van Troost is vrijwel niets eerder gepubliceerd.
Een prachtig geschenk dat de verwondering over geloof en schepping in woord en beeld laat zien, en daarnaast een fraaie dwarsdoorsnede geeft van het werk van beide kunstenaars.