In Frankrijk was de revolutie uitgeroepen. Er kwam opstand tegen het gezag. Koning Lodewijk XVI en veel koningsgezinden werden door de guillotine omgebracht.
Hierdoor kwam er grote chaos in Frankrijk. Pas als de dappere bevelhebber van het leger, Bonaparte Napoleon, naar de macht greep, kwam daaraan een einde.
Napoleon wilde de baas worden in Europa en trok op naar Italië om daar te vechten. Het lukte hem om de Italianen en de Oostenrijkers tot overgave te dwingen.
Op het toppunt van zijn macht kroonde hij zichzelf tot keizer van de Fransen. Alleen Engeland kreeg hij niet op de knieën. Daarom stelde hij het continentale stelsel in. Vanaf dat moment mocht geen land nog handel drijven met Engeland.
Toen Rusland dat verbond verbrak, ondernam hij de tocht naar Rusland. Maar het liep voor hem uit op een grote teleurstelling. Met grote verliezen keerde hij in de ijzige kou terug uit Moskou.
De onderworpen vijanden kwamen in opstand en namen hem gevangen. Eerst werd hij gevangen gezet op het eiland Corsica en daarna ver weg van zijn vaderland op het eenzame eiland Sint-Helena. Ook in Nederland werden de Fransen als bevrijders binnengehaald. Men danste rond de vrijheidsboom. Prins Willem V moest zelfs naar Engeland vluchten. Maar na de tocht naar Rusland was het hier ook gedaan met Napoleons macht.
Dit leerzame deel van de historische jeugdserie over een van de invloedrijkste staatsmannen van Europa zullen ook ouderen interessant vinden om te lezen.